Mat och dryck för vandring

Viktigt med mat och vatten under vandringen

Det kan låta som en självklarhet men det är otroligt viktigt att du alltid packar med dig både mat och vatten när du ska vandra. Du behöver energi för att ta dig fram till målet, och skulle något gå fel är det viktigt att du har tillgång till något att äta och dricka.

Hur du packar vatten och mat på bästa sätt

Vatten är tungt att bära och det bör alltid packas längst ner i din ryggsäck. Ett tips är att ta med en kastrull samt gasolkök så du kan koka vatten från sjöar och bäckar, då behöver du inte ta med mycket vatten själv. När det gäller energiintaget är det fördelaktigt med protein- och kolhydratrik kost som ger mycket energi.

Kost som är bra för vandring

Även om vatten är det allra viktigaste för dig som vandrar så är det också viktigt att ha med sig lättåtkomlig mat som jordnötter, russin, chokladkakor och så vidare. Detta är särskilt viktigt om ditt blodsocker riskerar att sjunka under vandringen. Utöver detta bör du ha med dig burkmat eller liknande som du kan förvara en längre period i din ryggsäck inför det nästa stoppet.

Vad gör du om du blir utan mat och vatten vid din vandring?

Du kan alltid koka vatten som du hittar i sjöar eller bäckar. Du kan även koka snö om du är ute vintertid för att sedan dricka det, så ha alltid med dig tändstickor och något att koka vatten med så att du alltid kan ha till gång till vätska. Utan mat kan du klara dig flera dagar i värsta fall men vätska är det allra viktigaste att få i dig.

Att försöka hitta något att äta i naturen kan vara relativt lätt och på somrarna är det oftast inga problem att hitta ätbara bär i naturen. Under vintern kan det vara svårare men även då går det att fiska i de flesta sjöar så ett tips är att alltid ha med dig fiskeutrustning i ryggsäcken så att du kan få i dig kost.