Fritidsbyxor för vandring

Bra fritidsbyxor vid vandring

Oavsett om du ska ut på vandring i skogsterräng eller i fjällen är det viktigt att du har rätt kläder och utrustning. Kläderna behöver vara tåliga mot regn, vindar och annat som kan slita på dem. De ska också vara bekväma att ha på sig och inte kännas obekväma eller minska rörelseförmågan på något sätt. Med tanke på vårt nordiska klimat måste vi ställa mycket högra krav på våra kläder och därför finns det också många olika modeller att välja bland. Här hjälper vi dig välja ut de bästa fritidsbyxorna för vandringen. Bra fritidsbyxor finns att köpa billigt på nätet bl.a hos Fähallen som har ett stort utbud av fritidskläder för aktiva vandrare.

Vad ska du använda byxorna till?

Fritidsbyxor är för det mesta antingen tillverkade i bomull eller polyester. Dessa byxor är bra både för att de andas och är väldigt slitstarka. Det är vanligt att dessa byxor har förstärkningar exempelvis på knäna. Den första frågan du bör ställa dig när du ska köpa ett par nya byxor är vad exakt de ska användas till. Är du en som bara vandrar i solsken eller även när det är regn och rusk? Ingår det klättring i din vandring eller inte? Du måste först komma underfund med hur du ska använda byxorna innan du kan bestämma vilket par du ska köpa. Är du ute mycket behöver du investera i ett slitstarkare material.

Vad finns det för extra funktioner?

Det finns många fritidsbyxor som har vad som kallas ankelstramning. Detta innebär att du kan strama åt byxan nedtill med hjälp av ett spänne och får då inte in smuts eller grus i skorna. Det är också väldigt användbart om du är ute och går i lera för att undvika att byxorna blir smutsiga av att släpa i marken. En annan funktion du ska titta på är fickor. I princip alla byxor har två stora framfickor och bakfickor. Vissa har dragkedja medan andra är öppna. Vill du ha med dig lite större saker utan att det blir otympligt bör du titta efter lårfickor.

Fritidsbyxor för vandring

Förstärkningar, ventilation och vattenavvisande byxor

Om du ska ut och vandra bör du se efter förstärkningar på tre ställen av byxan vid knäpartiet, benslut och rumpa. Det är bra att ha förstärkning på knäna eftersom du ofta står på knä vid uppsättning av tält och liknande. För rumpan för att du förmodligen kommer sitta en del på exempelvis sten eller direkt på marken. Byxorna slits alltid mest längst ned då de utsätts mer för växter och snår. Du bör också se efter om byxorna har ventilation. Denna sitter normalt antingen på lårets insida eller längst ned vid byxbenet. Det är speciellt användbart om du ska vandra i lite varmare klimat då det ger bättre cirkulation och blir bekvämare.

Det finns ett par byxor som kallas softshell, dessa kommer i stretch och är både vind och vattenavvisande. Du kan hitta en rad olika varianter av dessa på marknaden. Ska de användas på vintern är det bra om byxorna är fodrade, vilket också underlättar för att hålla byxorna bekväma och mjuka även när temperaturerna sjunker. Ska du vandra på sommaren bör du istället välja ett tunnare material som också torkar snabbt. Det finns även byxor som har en dragkedja tvärs över benet så du kan växla mellan shorts och långbyxor. Perfekt när det är lite växlande väder och du inte vill ha med dig två byxor.